W lodówce zalegały mi pomidory, nikt na nie nie miał ochoty, a wyrzucać nie zamierzałam. Pogrzebałam w necie i znalazłam idealny przepis z ich wykorzystaniem. Danie jest pyszne i robi się je szybko co jest ogromną zaletą :). Przepis znaleziony tu. Polecam !.
Składniki na 2-3
porcje: 
- Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
 - 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce
 - 2 łyżki oleju
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 mała cebula
 - 1 mała papryczka chili
 - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
 - ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
 - ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis
 - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie:
- Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
 - Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
 - Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz