W lodówce zalegały mi pomidory, nikt na nie nie miał ochoty, a wyrzucać nie zamierzałam. Pogrzebałam w necie i znalazłam idealny przepis z ich wykorzystaniem. Danie jest pyszne i robi się je szybko co jest ogromną zaletą :). Przepis znaleziony tu. Polecam !.
Składniki na 2-3
porcje:
- Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
- 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka chili
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
- Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz