Menu

wtorek, 28 stycznia 2014

Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

 W lodówce zalegały mi pomidory, nikt na nie nie miał ochoty, a wyrzucać nie zamierzałam. Pogrzebałam w necie i znalazłam idealny przepis z ich wykorzystaniem. Danie jest pyszne i robi się je szybko co jest ogromną zaletą :). Przepis znaleziony tu. Polecam !.



Składniki na 2-3 porcje:
  • Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag)
  • 400g świeżych pomidorów lub pomidory w puszce
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryczka chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Pomidory naciąć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę pozbywając się nasienia.
  2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodać posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cebulkę i w paseczki papryczkę chili (można pozbyć się pestek – zależy jak ostro lubicie). Zeszklić.
  3. Następnie dodać pomidory, podlać 2 łyżkami wody (ten krok pomijamy, gdy używamy pomidory z puszki). Dusić do momentu rozpadnięcia pomidorów. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić cayenne, papryką i ziołami włoskimi.
Smacznego !