Zrobiłam w sylwestra na obiad pierś z kurczaka w sosie borowikowo -serowym z zapiekanymi ziemniakami z przepisów kuchni Lidla i muszę powiedzieć, że danie było szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Znajomi jeszcze na drugi dzień wspominali jakie było dobre :)). Jedyna zmiana to użycie zupełnie innego sera bo podanego w przepisie nie znalazłam, a byłam w 4 lidlach. Użyłam sera camembert.
Ziemniaki z pieca
- 4 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 cytryna, sparzona i wyszorowana, pokrojona na mniejsze części
- 6 ząbków czosnku, pokrojonych na mniejsze części
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki lub mniejsze części
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.
Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym
- 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone i oczyszczone
- sól
- pieprz
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 100 ml bulionu drobiowego (1 kostka bulionowa rozpuszczona w 1/2 litra wody)
- 1 opakowanie borowików suszonych (40 g), wcześniej namoczonych w gorącej wodzie
- 1 ser chaource można użyć camembert
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, umytego
Umyte, osuszone i oczyszczone piersi
kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy
niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi
kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie
zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni
pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz