Menu

czwartek, 2 stycznia 2014

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym z ziemniakami z pieca

Zrobiłam w sylwestra na obiad pierś z kurczaka w sosie borowikowo -serowym  z zapiekanymi ziemniakami z przepisów kuchni Lidla i muszę powiedzieć, że danie było szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Znajomi jeszcze na drugi dzień wspominali jakie było dobre :)). Jedyna zmiana to użycie zupełnie innego sera bo podanego w przepisie nie znalazłam, a byłam w 4 lidlach. Użyłam sera camembert.



Ziemniaki z pieca

  • 4 duże ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 cytryna, sparzona i wyszorowana, pokrojona na mniejsze części
  • 6 ząbków czosnku, pokrojonych na mniejsze części
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki lub mniejsze części
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Pokrojone ziemniaki, suszone oregano, kawałki cytryn, liście laurowe, pokrojoną czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku przekładamy do miski. Całość doprawiamy kminkiem i posiekanym świeżym tymiankiem. Mieszamy. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu) przez mniej więcej 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym

  • 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone i oczyszczone
  • sól
  • pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 10 g masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 100 ml bulionu drobiowego (1 kostka bulionowa rozpuszczona w 1/2 litra wody)
  • 1 opakowanie borowików suszonych (40 g), wcześniej namoczonych w gorącej wodzie
  • 1 ser chaource można użyć camembert
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, umytego


Umyte, osuszone i oczyszczone piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Piersi kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Do całości dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki (jeśli są duże, można je pokroić na mniejsze części). Całość mieszamy.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut. Po wyjęciu piersi z piekarnika czekamy mniej więcej 2 minuty, zanim je rozkroimy.

Smacznego :)