Menu

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Słonecznikowiec

Szukam pomysłu na ciasto, które będę mogła zrobić na imprezę, które wytrzyma noc, nie rozleci się przy krojeniu itp. Zaczęłam swoje poszukiwania od bloga Moje Wypieki gdzie właśnie znalazłam ciasto słonecznikowe. Pomyślałam, że zrobię i zobaczę. Ciasto jest pyszne, połączenie składników idealne :). Jednak chyba z powodu masła jakiego użyłam moja masa po wyjęcie z lodówki długo nie wytrzymała i zaczęła wypływać z ciasta, mimo tego ciasto podałam domownikom i gościom i każdy się zachwycał smakiem. W pewnym momencie się zorientowałam, że zaraz nie będę mieć ani kawałka do zdjęcia. Dlatego fotka nie szczególna, ale jak zrobię ciasto następnym razem to podmienie :). Wy jeśli jeszcze nie robiliście tego ciasta koniecznie zróbcie bo naprawdę warto !. 



Składniki na kakaowe blaty:
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia. 
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. 
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Chrupiący słonecznik:
  • 250 g łuskanego słonecznika
  • 70 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać, zagotować. 
Dużą blachę wyłożyć  papierem do pieczenia ( Dorota zaleca matą teflonową lub silikonową), wylać zagotowaną mieszankę i piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub do złotego koloru.
Uwaga: nie piec zbyt długo, przypalony słonecznik będzie gorzki.
Wystudzić, następnie taflę słonecznikową pokruszyć na drobne kawałki (ręcznie lub w malakserze).

Masa kremowa:
  • 200 g masła
  • 1,5 puszki masy kajmakowej z puszki (uwaga: waga jednej puszki 400 g)
  • pokruszony chrupiący słonecznik, całość z przepisu powyżej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z masą kajamakową na gładką masę. Dodać pokruszony słonecznik i zmiksować.
Dodatkowo do nasączenia:
  • 1/4 szklanki likieru kawowego
  • 1/4 szklanki wody
Składniki wymieszać.
Uwaga: nasączenie można pominąć.
Polewa z czekolady:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej
  • 150 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
Kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.
Wykonanie
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Na blat wyłożyć kremową masę kajmakową, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wylać polewę czekoladową, równo rozprowadzić.  Schłodzić.

Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).