Między pogonią za moimi pociechami, a zastanawianiem się co zrobić na obiad, mój synek ( który jest niejadkiem) zapytał czy mogą być naleśniki z nutellą. Ponieważ jak byłam jeszcze młoda ;) zawsze miałam problem z ciastem, a gdy pytałam swoją mamę ile czego dodać, żeby było jak należy zawsze słyszałam "ja robię wszystko na oko" ehhh. Na szczęście są książki kucharskie ;)) Przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z książki "Kuchnia Polska na wszystkie okazje".
Składniki na około 15 szt. (ja piekłam na patelni o średnicy 18 cm)
- 350 gram mąki,
- 500 ml mleka lub pól na pól mleko i gazowana woda mineralna ( ja dałam samo mleko),
- 6 jajek,
- 50 ml oleju lub 50 g roztopionego masła,
- sól
Wymieszaj mąkę z jajkami i mlekiem, dodaj roztopione i ostudzone masło lub olej i szczyptę soli. Zmiksuj. Odstaw na pół godziny. Naleśniki smaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy powierzchnia naleśnika stanie się sucha przewróć go na drugą stronę.
Smacznego :)
O, widzę, że dzisiaj dodałyśmy przepis na to samo :))
OdpowiedzUsuńhaha faktycznie ;)
UsuńPycha naleśniczki, do tego tylko ulubiony twarożek(Pilos) lub dżem i mamy prwadziwe pyszności:)
OdpowiedzUsuń