Menu

sobota, 9 marca 2013

Torcik do kawki :)

Tort świeczka zrobiony i oddany :) jednak masy mi trochę zostało, a że pyszna szkoda było jej wywalać. Upiekłam wiec biszkopt i zrobiłam dla nas torcik do kawki :) 



Przepis na biszkopt do tortownicy 24 cm:
  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.Przeciąć biszkopt na 2- 3 blaty.


Składniki na masę przepis pochodzi stąd:
  • tabliczka białej czekolady 
  • śmietana kremówka - ok 200 gram 
  • śmietan fix - niekoniecznie 
  • kostka masła 
  • budyń śmietankowy 
  • mleko - 0,5 litra 
  • ewentualnie cukier do smaku

Ponadto: 
Frużelina u mnie wiśniowa


Wykonanie:
 Z 0, 5 litra zimnego mleka odlewamy 0,5 szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania budyniu i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i wrzucamy do niego czekoladę, gdy się rozpuści dodajemy budyń i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu budyniu. Budyń  studzimy.
Rozcieramy kostkę masła i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Ubijamy śmietanę kremówkę dodając pod koniec śmietan - fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany). Jeżeli masa budyniowa jest dla was za mało słodka to można kremówkę dosłodzić. Ubitą śmietanę dodajemy po łyżce do masy budyniowej. 

Blaty biszkoptu smarujemy frużeliną, a na to nakładamy powstały
krem. Całość polewamy polewą z tego przepisu.

Polewa kakaowa z żelatyną:

  • 4 łyżki cukru 
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
  • 6 dkg masła 
  • 1 łyżeczka żelatyny
Do ozdoby:
  •  u mnie rurki waflowe
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto. Udekorować do woli.
Smacznego :)








11 komentarzy: