Kapuśniaczki  pyszne na ciepło do barszczu czerwonego. Mogą równiez stanowić samodzielną przekąskę. U nas na Wigilii zastępują uszka. Niestety kapuśniaczki są dość praco- i czasochłonne. 
Ale naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, bo efekt ucieszy nawet 
najbardziej wybredne podniebienia. 
Z poniższego przepisu przygotujemy 
około 50 sztuk kapuśniaczków.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
 - 250 g margaryny
 - 50 g drożdży
 - 2 żółtka
 - niepełna szklanka kwaśnej śmietany
 - pół łyżeczki soli
 
Składniki na farsz:
- pół główki dużej białej kapusty
 - 1 duża cebula
 - 30 dkg pieczarek
 - sól, pieprz do smaku
 - olej do smarowania
 
Sposób przygotowania ciasta:
Kruszę drożdże, mieszam ze śmietaną, Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z margaryną, dodaję żółtka i śmietanę z drożdżami.Wszystko porządnie mieszam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej do lodówki.
Sposób przygotowania farszu: 
Kapustę kroję w ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną wygniatam. Smażę pieczarki  i razem z ugotowaną kapustą mielę przez maszynkę. Smażę cebulkę i mieszam z pieczarkami i kapustą. Doprawiam solą i pieprzem.
Robimy kapuśniaczki :) 
Kiedy ciasto już jest wyrośnięte odrywam z niego kawałki i rozwałkowuje je na grubość ok. 1 cm. Dzielę na długie pasy. Na środek każdego pasa nakładam farsz, po czym zwijam w rulon.Teraz odkrawam kapuśniaczki (wielkość dowolna, ale 
mniejsze łatwiej jeść). Kapuśniaczki układam na natłuszczonej blaszce i zostawiam w ciepłym 
miejscu na kwadrans, żeby trochę podrosły. 
Przed pieczeniem można jeszcz natrzeć kapuśniaczki roztrzepanym białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.
Przed pieczeniem można jeszcz natrzeć kapuśniaczki roztrzepanym białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.





uwielbiam paszteciki, jeszcze z dodatkiem gorącego kubka barszczu :D
OdpowiedzUsuń