Menu

sobota, 22 grudnia 2012

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki  pyszne na ciepło do barszczu czerwonego. Mogą równiez stanowić samodzielną przekąskę. U nas na Wigilii zastępują uszka. Niestety kapuśniaczki są dość praco- i czasochłonne. Ale naprawdę warto włożyć trochę wysiłku, bo efekt ucieszy nawet najbardziej wybredne podniebienia. 
Z poniższego przepisu przygotujemy około 50 sztuk kapuśniaczków.



Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 50 g drożdży
  • 2 żółtka
  • niepełna szklanka kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • pół główki dużej białej kapusty
  • 1  duża cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smarowania

Sposób przygotowania ciasta:
Kruszę drożdże, mieszam ze śmietaną, Przesiewam mąkę, mieszam z solą. Siekam z margaryną, dodaję żółtka i śmietanę z drożdżami.Wszystko porządnie mieszam i wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia przykryte ścierką ciasto na godzinę, półtorej do lodówki.

Sposób przygotowania farszu:
Kapustę kroję w ćwiartki i gotuję w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną wygniatam. Smażę pieczarki  i razem z ugotowaną kapustą mielę przez maszynkę. Smażę cebulkę i mieszam z pieczarkami i kapustą. Doprawiam solą i pieprzem.

Robimy kapuśniaczki :)

Kiedy ciasto już jest wyrośnięte odrywam z niego kawałki i rozwałkowuje je na grubość ok. 1 cm. Dzielę na długie pasy. Na środek każdego pasa nakładam farsz, po czym zwijam w rulon.Teraz odkrawam kapuśniaczki (wielkość dowolna, ale mniejsze łatwiej jeść). Kapuśniaczki układam na natłuszczonej blaszce i zostawiam w ciepłym miejscu na kwadrans, żeby trochę podrosły.
Przed pieczeniem można jeszcz natrzeć kapuśniaczki roztrzepanym białkiem, żeby ładnie się zarumieniły. Piec w temp. około 180-200 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

 U mnie wyglądało to tak :)





Wigilia 2012