Menu

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Miętus

Niesamowite ciasto z przesmacznym kremem o smaku miętowym i pyszną masą śmietanowa w kolorze zielonym :). Jeśli więc lubicie kolor zielony i miętówki to musicie konieczni spróbować. Ciasto zrobiłam na imieniny, kolor zielony wyróżniał się wśród innych ciast więc goście zaintrygowani chętnie po nie sięgali :) a potem było mnóstwo pytań :) Przepis znalazłam TU.  



Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Wylać do formy 20x20 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. C.

Składniki na masę miętową:

  • 150 g miętowych landrynek,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 150 g masła,

Dodatkowo:
  • herbatniki,
 Wykonanie:

Miętusy włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewając na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. W 1/2 szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia, następnie wlać syrop miętowy ( powinien być jeszcze ciepły, nie zastygnięty), połączyć dokładnie z budyniem. Budyń przykryć folią i pozostawić do wystygnięcia.Masło utrzeć, stopniowo, po łyżce, dodawać zimny budyń, zmiksować na jednolitą masę. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Na masę miętową wyłożyć warstwę herbatników.


Składniki na masę śmietanową:
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 200 g śmietany kremówki,

Dodatkowo:
  • starta, gorzka czekolada,

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w około 3/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z tężejącą galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Pozostawić w lodówce do stężenia. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą.



Smacznego !