Menu

środa, 11 grudnia 2013

Szarlotka

Ostatni okres był dla nas szarlotkowy :) na nic innego nie mieliśmy ochoty :) a, że w piwniczce pełno słoików z zeszłorocznymi jabłkami więc rach ciach i pyszna szarlotka gotowa :). Na tą ostatnią napatoczył się kumpel i aż miło było patrzeć jak wcinał kawałek po kawałku :) i mówił, że pyszna. Moja mama zaś w szoku, że ciasto z mąki krupczatki, której notabene w moim wiejskim sklepiku nie dostałam. Przepis pochodzi stąd. Jeśli jeszcze nie robiliście takiej szarlotki to polecam bo jest pyszna :))).


Składniki na kruche ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny/masła 
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ja dałam jabłka ze słoika z mojej spiżarki jednak jeśli takich nie macie to:

Składniki na masę jabłkową:
  • 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej),
  • cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
  • cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; )
  • bułka tarta do podsypania
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki. Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).


Smacznego :-).