Ostatni okres był dla nas szarlotkowy :) na nic innego nie mieliśmy ochoty :) a, że w piwniczce pełno słoików z zeszłorocznymi jabłkami więc rach ciach i pyszna szarlotka gotowa :). Na tą ostatnią napatoczył się kumpel i aż miło było patrzeć jak wcinał kawałek po kawałku :) i mówił, że pyszna. Moja mama zaś w szoku, że ciasto z mąki krupczatki, której notabene w moim wiejskim sklepiku nie dostałam. Przepis pochodzi stąd. Jeśli jeszcze nie robiliście takiej szarlotki to polecam bo jest pyszna :))).
Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
 - 250 g margaryny/masła
 - pół szklanki cukru pudru
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
 
 Wszystkie składniki dokładnie posiekać, szybko zagnieść ciasto. Odłożyć
 2/3 ciasta na spód, wyłożyć nim formę o wymiarach 25 x 40 cm, 
ponakłuwać i wstawić do lodówki na około pół godziny. Resztę ciasta 
również włożyć do lodówki (lub do zamrażarki).
 Schłodzone ciasto dobrze jest podpiec przez około 10 - 15 minut w 
temperaturze 160 - 180ºC. Wyjąć, posypać obficie bułką tartą (kilka 
łyżek), by pochłonęła nadmiar wilgoci z jabłek. Na to wyłożyć jabłka, na
 tarce zetrzeć pozostałą część (1/3) ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Ja dałam jabłka ze słoika z mojej spiżarki jednak jeśli takich nie macie to:
Składniki na masę jabłkową:
- 2 - 3 kg jabłek, najlepiej renety (im więcej, tym lepiej),
 - cynamon do smaku (około 2 - 3 łyżeczek)
 - cukier do smaku (można pominąć, jeśli jabłka są słodkie; )
 - bułka tarta do podsypania
 
 Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, 
następnie pokroić w cienkie plasterki. 
Dodać do smaku cukru i cynamonu, wymieszać (nie odsączać soku).
 Smacznego :-).

Z krupczatki zawsze wychodzi najlepsze kruche ciasto, jak nie ma krupczatki dodaje do tortowej trochę kaszy manny... a co szarlotki super - to chyba najbardziej popularne ciasto świata!
OdpowiedzUsuńkocham szarlotkę... mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na nadziane naleśniki!
pyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńSzarlotkę uwielbiam, ale zawsze mi coś nie wyjdzie... Muszę się w końcu nauczyć ją prawidłowo robić ;)
OdpowiedzUsuńwitaj w klubie :) ja stosowałam już pare przepisów na szarlotkę i niestety nie zawsze mi wychodziła dopiero kiedy zastosowałam ten przepis wyszła :) a jaka pyszna :))
Usuń