Zapraszam na pysznego i soczystego łososia pieczonego pod puchową pierzynką :). Mój pierwszy łosoś i na pewno nie ostatni. Robi się go bardzo szybko co oprócz smaku jest jego kolejną zaletą :)). Przepis na łososia znaleziony tu.
Składniki:
- 4 filety z łososia
 - 4-5 łyżek posiekanego kopru
 - 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
 - 2 łyżeczki chrzanu
 - 2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki i/lub szczypioru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sól i pieprz
 - oliwa z oliwek
 
Wykonanie:
Filetu umyć, osuszyć. Oprószyć 
solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne 
wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą posypać 
grubą warstwą kopru i cebuli/szczypioru.Śmietanę wymieszać z chrzanem i rozsmarować na rybnych filetach.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.
Smacznego !!! 



Właśnie miałam wygooglować przepis na łososia no i proszę! Dobrze, ze najpierw weszłam na Twojego bloga. Idę kucharzyć :)
OdpowiedzUsuńWczoraj przyrządziłam, naprawdę dobry! W dodatku bardzo prosty w przygotowaniu, polecam.
OdpowiedzUsuń