Menu

poniedziałek, 25 listopada 2013

filet z łososia pod pierzynką koperkowo - chrzanową

Zapraszam na pysznego i soczystego łososia pieczonego pod puchową pierzynką :). Mój pierwszy łosoś i na pewno nie ostatni. Robi się go bardzo szybko co oprócz smaku jest jego kolejną zaletą :)). Przepis na łososia znaleziony tu.




Składniki:
  • 4 filety z łososia  
  • 4-5 łyżek posiekanego kopru 
  • 4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  •  2 łyżeczki chrzanu 
  • 2 łyżki posiekanej drobno cebulki dymki i/lub szczypioru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz 
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Filetu umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć w nim porcje łososia. Każdą posypać grubą warstwą kopru i cebuli/szczypioru.Śmietanę wymieszać z chrzanem i rozsmarować na rybnych filetach.
Piekarnik rozgrzać do 190-200 stopni. Wstawić naczynie z łososiem (bez przykrycia) i piec 20-25 minut.






Smacznego !!!