Goście zapowiedzieli się na weekend musiałam więc wymyślić na dwa dni dania obiadowe. 
Na pierwszy rzut poszły schabowe marynowane w musztardzie i w panierce z płatków kukurydzianych. Fajna odmiana od normalnych schabowych.  Podałam je z ziemniaczkami i marchewką. Wyszło fajnie i  smacznie. Przepis na schabowe znaleziony tu.
Składniki
      - schab wieprzowy bez kości (w ilości odpowiedniej do ilości planowanych kotletów)
 - musztarda sarepska
 - płatki kukurydziane
 - jajko
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 
Schab oczyścić z błon, pokroić w ok. 1,5-2cm plastry, które następnie należy dokładnie
 rozbić.  Posolić i popieprzyć z obu stron.  Każdy kotlet posmarować 
obficie musztardą, złożyć w stosik jeden na drugi.  Stertę odwrócić i 
posmarować też od spodu ostatni kotlet.   Całość włożyć do foliowego 
woreczka (najlepiej takiego, który można szczelnie zamknąć) i włożyć do 
lodówki na przynajmniej 30 minut do  zamarynowania nie dłużej jednak niż 
1,5h.   Rozbić na głębokim talerzu jajko,  Do drugiego wsypać płatki 
kukurydziane, które należy dokładnie rozkruszyć.  
Schab wyjąc z worka, maczać z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczać w panierce z płatków. Na patelni rozgrzać olej. Przed układaniem kotletów na patelni, zmniejszyć moc grzania - żeby się nie przypaliły. Smażyć przy średniej mocy grzania z dwóch stron.
Wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiernego, niepotrzebnego tłuszczu.
Schab wyjąc z worka, maczać z dwóch stron w jajku, a następnie obtaczać w panierce z płatków. Na patelni rozgrzać olej. Przed układaniem kotletów na patelni, zmniejszyć moc grzania - żeby się nie przypaliły. Smażyć przy średniej mocy grzania z dwóch stron.
Wykładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiernego, niepotrzebnego tłuszczu.
a na wieczór cytrynówka :)))
Smacznego !
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz