Ja już zastanawiam się co upiec na święta, chciałabym upiec jakieś nowe ciasto bo zawsze na naszym stole pojawiają się te same ciasta: deski, snikers czy makowiec, są to bardzo dobre ciasta jednak czasami trzeba coś zmienić i choć jedno musi być inne :). Upiekłam więc tort makowy, dałam rodzince do spróbowania i już wiem, że to jest to czego szukałam :) Tort jest obłędny w smaku, następnym razem zrobię go w większej tortownicy, bo ta była zdecydowanie za mała i tort zniknął w mgnieniu oka :). Przepis znaleziony tu. Może macie jakieś propozycję ciast, które warto podać na świątecznym stole ???. 
Składniki na blaty: 
- 5 jajek
 - 15 dag cukru pudru
 - 2 łyżki mielonych migdałów
 - 12 dag mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
 - 20 dag maku (suchego, nie trzeba mielić)
 
Białka
 oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania 
dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z 
mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą 
jajeczną, wymieszać delikatnie. 
Tortownicę
 o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej 
ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego 
patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
Składniki na poncz:
- pół szklanki wody
 - 3 łyżki rumu
 
- 30 dag białej czekolady
 - 400 ml śmietany kremówki
 
- słoiczek dżemu malinowego ( u mnie własnej roboty )
 
Zrobić poncz: zimną, przegotowaną wodę wymieszać z rumem, odstawić.
Czekoladę
 przeznaczoną na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę 
kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, 
dalej ubijać. 
Na
 tortownicy ułożyć pierwszy blat, nasączyć ponczem. Posmarować dżemem malinowym i  
rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, 
posmarować dżemem i kolejną 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć 
ponczem, udekorować kremem boki i wierzch tortu. Schłodzić. Dowolnie 
udekorować. Tort można przygotować dzień wcześniej. 
Smacznego :)

Krem z białej czekolady i mak ... pycha :)
OdpowiedzUsuńoj pycha pycha :)))
UsuńWygląda pysznie, krem musiał smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńkrem strasznie słodki dlatego dodałam dżem z malin i razem tworzą obłędne połączenie :)
UsuńTen tort zawsze zachwyca moich znajomych! Jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńu mnie na razie podany został rodzince ale przez to że nie jest pracochłonny na pewno zrobię go dla znajomych :)
UsuńSuper połączenie, tort musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńnaprawdę jest smaczny ;))
UsuńTeż szukam już jakichś nowych przepisów na święta..i wiesz,że ten tort również wpadł mi w oko? Zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń