Menu

czwartek, 21 listopada 2013

Leniwe z serem

Na zamówienie syna leniwe, robiłam je pierwszy raz i jadłam też pierwszy raz. U nas w domu jak już były kluseczki to kopytka. Moje dziecko pierwszy raz leniwe jadło w zerówce. Przyszło do domku i powiedziało mamo, ale były pyszne zrobisz takie. Nie miałam wyjścia i zrobiłam i moje dziecko mnie zaskoczyło 3 razy wolało dokładkę uznaje więc, że oznacza to że są pyszne :)).
Przepis znaleziony o tu.

Składniki
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • ½ kg tłustego twarogu
  • 15 dag mąki pszennej
 Na zasmażkę:
  • masło,
  • 3 dag bułki tartej,
  • cukier, cynamon
Przygotowanie
Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – proszę pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać. Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.Z ciasta zrobić cienki i długi wałek, wycinać nożem kluski w kształcie jak na kopytka. Wrzucić do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.

Ponieważ leniwe to było zamówienie mojego syna, a on zażyczył sobie tylko polane masłem i posypane cukrem  więc u mnie  były właśnie tak podane.