Chodziło za mną jakieś ciasto i tak przeglądając internet natrafiłam właśnie na ciasto Kubuś o tu. Biszkopt,masa budyniowa przygotowana na ulubionym soczku moich dzieci :) do tego bita śmietana, herbatniki, a wszystko polane polewą czekoladową mmm pychota :). W podanym przepisie zmieniłam biszkopt na niezawodny rzucany :)
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
- niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić.
Masa budyniowa:
- 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 200g masła
Przygotowanie masy budyniowej: większą część soku zagotować z cukrem.
Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się
soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1
min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło
utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny
budyń.
- Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
Bita śmietana:
- 500ml słodkiej śmietany 30- 36% (dałam 300 ml)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- ewentualnie 2 śmietan-fix
Dodatkowo:
- ok. 140g herbatników (20 sztuk)
Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.
Kolejno ułożyć herbatniki.
Polewa czekoladowa:
- 125g margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka żelatyny
- Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz