W tamtym roku na blogach kulinarnych widziałam zatrzęsienie różnych przepisów na Paschy Wielkanocne, u mnie w rodzince nigdy nikt nie robił, nikt nie wiedział co to :) między innymi dlatego jej nie zrobiłam. W tym roku postanowiłam to zmienić :) zrobiłam jedną na próbę, dałam rodzince do spróbowania i ... wszystkim zasmakowała, mama nawet powiedziała, żebym zrobiła na święta bo pyszna :). Przepis pochodzi z gazety "Gotuj krok po kroku". Polecam !!
- 2 l mleka,
- 1 laska wanilii,
- 500 g śmietany 18%,
- 6 jajek,
- 250 g masła,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 200 gram posiekanych bakali,
- kandyzowana skórka pomarańczowa;
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy z rozciętą laską wanilii. Śmietanę i jajka miksujemy do połączenia, po czym wlewamy do wrzącego mleka. Całość gotujemy na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko się zważy i podzieli na ser oraz serwatkę. Usuwany wanilię.
Ser odcedzamy, przekładamy go na gazę lub bawełnianą ściereczkę i dobrze odsączamy. Następnie zostawiamy go na cedzaku na całą noc i rano ponownie odciskamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy ser, miksując aż powstanie jednolita masa. Dorzucamy bakalie i skórkę pomarańczową.
Wyłożoną ściereczką miskę napełnić przygotowaną masą i wstawić do lodówki na kilka godzin.Gdy pascha stężeje naczynie odwrócić do góry dnem i usunąć ścierkę. Deser udekorować do woli :).
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz