Dzisiaj zamiast ciasta będzie deser :). Deser nie byle jaki  bo kokosowy :)) Jeżeli lubicie kokos koniecznie musicie go spróbować. Jak dla mnie niebo w gębie :) Najlepszy na drugi dzień. Coś mi się wydaje, że na majowy weekend znowu zagości na naszym stole :)). Przepis pochodzi stąd 
Składniki na 4 Pucharki: 
- 80 g wiórków kokosowych,
 - 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers) ,
 - 200 ml letniego mleka wymieszane z 50 ml likieru kokosowego,
 - 250 g serka mascarpone, schłodzonego,
 - 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
 - 4 łyżki drobnego cukru,
 - 2 łyżki likieru kokosowego,
 
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i podprażyć, na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, do zrumienienia.
Przygotować pucharki. Połowę biszkoptów
 przyciąć do rozmiarów pucharków, nasączyć w mleku wymieszanym z 
likierem kokosowym, na chwilę je w nim zanurzając, ułożyć na dnie 
naczynia.
Białka odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty
 kogel mogel. Dodać pozostałe 2 łyżki likieru kokosowego i mascarpone, 
wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji. 
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo 
delikatnie wymieszać.
Połowę otrzymanej masy wyłożyć do pucharków na przygotowaną wcześniej 
warstwę biszkoptów, wyrównać. Posypać połową wiórków kokosowych.
Czynność powtórzyć - w pucharkach ułożyć kolejną warstwę biszkoptów 
nasączonych w mleku z likierem kokosowym, przykryć pozostałym kremem, 
wyrównać. Posypać resztą wiórków kokosowych.
Pucharki przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać.


powiem tylko jedno... boskie!!!
OdpowiedzUsuń