Menu

środa, 24 kwietnia 2013

Tiramisu kokosowe :)

Dzisiaj zamiast ciasta będzie deser :). Deser nie byle jaki  bo kokosowy :)) Jeżeli lubicie kokos koniecznie musicie go spróbować. Jak dla mnie niebo w gębie :) Najlepszy na drugi dzień. Coś mi się wydaje, że na majowy weekend znowu zagości na naszym stole :)). Przepis pochodzi stąd 

 

Składniki na 4 Pucharki:
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers) ,
  • 200 ml  letniego mleka wymieszane z 50 ml likieru kokosowego,
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego,
  • 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
  • 4 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżki likieru kokosowego,
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i podprażyć, na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, do zrumienienia.
Przygotować pucharki. Połowę biszkoptów przyciąć do rozmiarów pucharków, nasączyć w mleku wymieszanym z likierem kokosowym, na chwilę je w nim zanurzając, ułożyć na dnie naczynia.
Białka odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać pozostałe 2 łyżki likieru kokosowego i mascarpone, wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo delikatnie wymieszać.
Połowę otrzymanej masy wyłożyć do pucharków na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać. Posypać połową wiórków kokosowych.
Czynność powtórzyć - w pucharkach ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w mleku z likierem kokosowym, przykryć pozostałym kremem, wyrównać. Posypać resztą wiórków kokosowych.
Pucharki przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać.
Smacznego :-).