Dzisiaj zamiast ciasta będzie deser :). Deser nie byle jaki bo kokosowy :)) Jeżeli lubicie kokos koniecznie musicie go spróbować. Jak dla mnie niebo w gębie :) Najlepszy na drugi dzień. Coś mi się wydaje, że na majowy weekend znowu zagości na naszym stole :)). Przepis pochodzi stąd
Składniki na 4 Pucharki:
- 80 g wiórków kokosowych,
- 100 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers) ,
- 200 ml letniego mleka wymieszane z 50 ml likieru kokosowego,
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego,
- 2 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 4 łyżki drobnego cukru,
- 2 łyżki likieru kokosowego,
Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i podprażyć, na średniej mocy palnika, cały czas mieszając, do zrumienienia.
Przygotować pucharki. Połowę biszkoptów
przyciąć do rozmiarów pucharków, nasączyć w mleku wymieszanym z
likierem kokosowym, na chwilę je w nim zanurzając, ułożyć na dnie
naczynia.
Białka odseparować od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty
kogel mogel. Dodać pozostałe 2 łyżki likieru kokosowego i mascarpone,
wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo
delikatnie wymieszać.
Połowę otrzymanej masy wyłożyć do pucharków na przygotowaną wcześniej
warstwę biszkoptów, wyrównać. Posypać połową wiórków kokosowych.
Czynność powtórzyć - w pucharkach ułożyć kolejną warstwę biszkoptów
nasączonych w mleku z likierem kokosowym, przykryć pozostałym kremem,
wyrównać. Posypać resztą wiórków kokosowych.
Pucharki przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać.
powiem tylko jedno... boskie!!!
OdpowiedzUsuń