Menu

sobota, 20 kwietnia 2013

Biszkopt z masą truskawkową i bitą śmietaną

Mieli być goście, miała być kawka, musiało być więc i ciacho :))). Zrobiłam  biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną. To był strzał w dziesiątkę :). Gościom smakowało. Przepis dostałam od koleżanki. 


Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 40x24: 
  •  5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.


Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na masę truskawkową:
  • 2 paczki mrożonych truskawek ( ok. 1 kg),
  • 3 galaretki truskawkowe ( każda rozpuszczona w 1 szklance wody),
  • cukier do smaku ( można dać nie trzeba).
 Ponadto: 
  • 500 ml. śmietany kremówki 36% + 2 śmietan fix 
  • ewentualnie cukier do smaku,
  •  starta czekolada do posypania.

Wykonanie:
 
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, zalewamy truskawki i miksujemy do powstania musu. Ewentualnie dodajemy cukier do smaku. Taki gotowy mus będzie trochę rzadki dlatego odstawiamy go do lodówki. Jak  zobaczymy, że zaczyna nam gęstnieć wylewamy go na biszkopt i znowu odstawiamy do lodówki, aby całkowicie zgęstniał. Kiedy masa już całkowicie stężeje ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietanami fix i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą czekoladą i wykładamy znowu do lodówki na 1 h.  Gotowe :))
 Smacznego :))