Mieli być goście, miała być kawka, musiało być więc i ciacho :))). Zrobiłam biszkopt z musem truskawkowym i bitą śmietaną. To był strzał w dziesiątkę :). Gościom smakowało. Przepis dostałam od koleżanki.
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 40x24:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
- niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
- 2 paczki mrożonych truskawek ( ok. 1 kg),
- 3 galaretki truskawkowe ( każda rozpuszczona w 1 szklance wody),
- cukier do smaku ( można dać nie trzeba).
- 500 ml. śmietany kremówki 36% + 2 śmietan fix
- ewentualnie cukier do smaku,
- starta czekolada do posypania.
Wykonanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody, zalewamy truskawki i miksujemy do powstania musu. Ewentualnie dodajemy cukier do smaku. Taki gotowy mus będzie trochę rzadki dlatego odstawiamy go do lodówki. Jak zobaczymy, że zaczyna nam gęstnieć wylewamy go na biszkopt i znowu odstawiamy do lodówki, aby całkowicie zgęstniał. Kiedy masa już całkowicie stężeje ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietanami fix i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą czekoladą i wykładamy znowu do lodówki na 1 h. Gotowe :))
Smacznego :))
Podobnie jak dzis u mnie,tylko twoje ciacho smaczniejsze,bo z musem.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWłasnie takie ciasta tygryski lubia najbardziej. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń