Święta święta i po świętach :) u mnie to pieczenie świąteczne było z lekka zakręcone miałam do upieczenia 5 tortów ( 3 urodzinowe i 2 bezowe dla rodzinki). Z lekka bałam się, że nie zdążę zaprzęgłam więc mojego męża do pomocy ;) Na pierwszy rzut poszedł tort dla kolegi na 80 urodziny jego taty.Tort miał być czekoladowy, taki więc zrobiłam :).
Upiekłam dwa biszkopty jeden jasny i jeden ciemny. Z jasnego biszkoptu wykorzystałam dwa blaty i z ciemnego również dwa.Oczywiście był to mój wymysł ;) można upiec tylko jeden biszkopt i zrobić tort z 3 blatów.
Składniki na biszkopt jasny na tortownicę 27 cm:
- 8 jajek,
- 225 gram cukru,
- 55 gram mąki ziemniaczanej,
- 144 gram mąki pszennej
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować,
papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Całkowicie wystudzić.Przeciąć biszkopt na 3 blaty.
Składniki na biszkopt ciemny na tortownicę 27 cm:
- 8 jajek,
- 225 gram cukru,
- 144 gram mąki pszennej,
- 2 łyżki kakao.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na
sztywną pianę. Pod koniec ubijania
dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu.
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao.
Delikatnie wmieszać do ciasta, szpatułką, by składniki się połączyły a
masa piankowa nie opadła.Tortownicę wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie
przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40
minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z
wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę lub blat.
Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.
Uwaga: biszkopt kakaowy lubi rosnąć z górką dlatego należy go po wyjęciu z formy odwrócić do góry nogami.
Składniki na masę czekoladową:
- 5 jajek,
- szklanka cukru ( można dać więcej),
- cukier waniliowy,
- 2 kostki masła,
- 200 gram czekolady ( ja dałam 100 gorzkiej i 100 mlecznej),
- spirytus lub wódka wedle uznania (ja dałam około 50 ml)
Ponadto:
- konfitura wiśniowa
Jajka
(w całości) wbić do blaszanej miski razem z cukrami i ubić je
na parze. Ubijać mikserem na
wysokich obrotach. Masa jajeczna powinna
podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza, ważne żeby była ciepła. Odstawić do przestudzenia.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Masła ucieramy do białości mikserem i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie powoli dodajemy przestudzoną masę jajeczną, a na końcu dodajemy alkohol.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
Masła ucieramy do białości mikserem i dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę. Następnie powoli dodajemy przestudzoną masę jajeczną, a na końcu dodajemy alkohol.
Polewa kakaowa z żelatyną:
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
- 6 dkg masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Do ozdoby:
- u mnie starta czekolada,
- lukrowe róże (samodzielnie wykonane)
Polać ciasto. Udekorować do woli.
Wykonanie:
Na paterze ułożyć pierwszy z blatów biszkoptowych u mnie jasny i posmarować go częścią kremu czekoladowego. Na jego górę położyć ciemny blat biszkoptowy, posmarować konfiturą wiśniową i przykryć kremem czekoladowym. Na nim położyć jasny blat biszkoptowy, nałożyć krem i przykryć ciemnym blatem biszkoptowym który smarujemy konfiturą wiśniową i przykrywamy kremem czekoladowym.Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch polać
polewą czekoladową. Boki tortu obsypać startą czekoladą. Schłodzić w
lodówce.
Smacznego :-).
witam. Mam pytanie dotyczące ubijania jajek na parze. Czy to znaczy ze trzeba je postawic w misce nad gotujacą wodą??
OdpowiedzUsuńWitam. W garnku powinna znajdować się wrząca woda, którą cały czas lekko podgrzewamy tak żeby woda parowała.Na garnku stawiamy miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody i ubijamy.
UsuńWitam, Chciałam uiec tort jedynke dla mojej córki na roczek. Czy te propocje składników na biszkopt wystarcza na blache o wym. 25x36.
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest z 8 jajek więc spokojnie na podaną blachę wystarczy.
Usuń