W szafce zalegało mi sporo zmielonego maku postanowiłam więc zrobić jakieś ciasto w którym go wykorzystam :). Ciasto jest trochę pracochłonne, ale czy warte zrobienia ? hmm są różne opinie. Jednym nie smakowało inni mówili, że pyszne. Ja zamiast dodać starte jabłka do maku dodałam prażone i chyba to był błąd. Ciasto makowe mi nie podeszło. Natomiast masa serowa i mus jabłkowy pyszny:).
Przepis na Japonkę znalazłam o tu.
Składniki na ciasto makowe:
- 400 g maku
- 1 kg jabłek (lub gotowe ze słoika)
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 kostka margaryny
- 10 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku
Składniki na masę serową i mus jabłkowy
- 500g gotowego zmielonego sera
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 jabłka
- 5 łyżek cukru pudru
Ciasto makowe:
Mak sparzyć, odcedzić i zmielić 2 razy przez maszynkę. Można dodać orzechy i rodzynki.
Jabłka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć sok.
Żółtka
utrzeć z cukrem, margaryną, następnie dodać zmielony mak, jabłka,
proszek i kaszę mannę. Wszystko wymieszać mikserem. Na koniec dodać
ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Wylać do foremki
(20x36cm), wyłożonej papierem. Piec 1h 10 min.
Masa serowa:
Galaretkę
rozpuścić 1/2 szkl. wody. Ser utrzeć z cukrem, następnie dodać
wystudzoną galaretkę, wszystko chwilę miksować i tężejącą masę wyłożyć
na ciasto makowe.
Mus jabłkowy:
Galaretkę
rozpuścić w 1 szkl. gorącej wody i wystudzić. Jabłka obrać, zetrzeć na
tarce (z boku tarki, na mus). Do wystudzonej galaretki dodać jabłka i
lekko teżejącą wykładać łyżką na ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz