Długi weekend majowy składnia nas do spotkań z rodzinką czy ze znajomymi i wspólnego grillowania. Wstąpiłam więc do sklepu i kupiłam parę niezbędnych produktów i przystąpiłam do przygotowywania mięs które planuje upiec na grillu. Na początek wzięłam się za karkówkę i postanowiłam zamarynować ją w piwie :). Przepis znalazłam o tu
- 1 kg karkówki bez kości
- 25 ml oleju rzepakowego
- 1/2 l piwa jasnego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego
- 1 papryczka chili, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekanego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1. Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę.
2. Karkówkę kroimy na równe, niezbyt grube plastry i wkładamy do marynaty, dokładnie je w niej obtaczając. Mięso pozostawiamy w marynacie na co najmniej 12 godzin.
3. Karkówkę układamy na grillu, pieczemy z każdej strony około 5-7 minut, co jakiś czas smarując marynatą.
Karkóweczka "niebo w gębie" :)
OdpowiedzUsuńMiałem wczoraj okazję osobiście smakować i gorąco polecam!
Dziękuję :)
Apetyczna :) I dobrze, że w marynacie jest olej rzepakowy - najlepszy na grilla, bo ma wysoką temperaturę dymienia :)
OdpowiedzUsuń