W tamtym roku po raz pierwszy jadłam pierś z kurczaka marynowaną w jogurcie naturalnym, którą zaserwowała nam przyjaciółka i muszę powiedzieć, że mi strasznie zamaskowało dlatego w tym roku tak przygotowane piersi będą królować u mnie na grillu :).
Przepis znalazłam o tu.
Mój mąż jak spróbował tej marynaty powiedział, że jest tak dobra że mógłby ją od razu zjeść :).
Potrzebujemy:
• 500 g fileta z kurczaka Świeża Porcja
Marynata:
• 200 ml jogurtu naturalnego,
• sól,
• pieprz,
• 1 łyżeczka curry w proszku,
• 1 łyżeczka papryki słodkiej,
• 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
• 2 łyżeczki tymianku
• 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić
1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na niezbyt grube plastry.
2. Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
wygląda apetycznie ;). Niedawno jedliśmy u siebie na działeczce podobnie przyrządzonego kuraka. Polecam do marynaty dodać miodu i musztardy ;).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Szkoda, że przepis słowo w słowo przepisany ze strony www.kuchnialidla.pl
OdpowiedzUsuńprzeciez zostal podany link do strony, z ktorej przepis zostal wziety, wiec nie rozumiem w czym problem....
OdpowiedzUsuńZrobiłam i nawet wyszło :) bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńczy jeżeli nie dodam cytryny,to w jakiś sposób zepsuje to smak?
OdpowiedzUsuńKasia
Kwas poprawia smak mięsa i nadaje mu odpowiednią kruchość, jednak myślę że nic się nie stanie jaj jej nie dodasz.
Usuń