Był już biszkopt z musem truskawkowym, który podbił nasze serducha :) Przyszedł czas na biszkopt z musem brzoskwiniowym. Ostatnio strasznie mi smakują takie ciasta z musami :) 
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 40x24:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
- niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
Wykonanie:
Białka
  oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
  ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. 
   
Blaszkę 
 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
  170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 
   
Gorące
  ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w  
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.  
Całkowicie wystudzić.
- puszka brzoskwiń,
- galaretka o smaku brzoskwiniowym
- 500 ml. śmietany kremówki 36% + 2 śmietan fix
- ewentualnie cukier do smaku,
- starta czekolada do posypania.
Wykonanie:
Brzoskwinie kroimy w kostkę i miksujemy je na jednolity mus. Musu powinno nam powstać  2 szklanki (jeśli wyjdzie go mniej to brakującą część 
uzupełniamy syropem spod brzoskwiń). 
Mus zagotowujemy następnie zdejmujemy z ognia i wsypujmy galaretkę, dokładnie mieszamy i 
odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężał. Kiedy to nastąpi ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietanami fix i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą czekoladą i wykładamy znowu do lodówki na 1 h.  Gotowe :))
Smacznego :))

 
Ja tez uwielbiam takie ciasta,ostatnie z musem malinowym,pychaaa,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZabieram spory kawałek do jutrzejszej porannej kawy
OdpowiedzUsuń:)