Menu

czwartek, 9 maja 2013

Biszkopt z musem brzoskwiniowym

Był już biszkopt z musem truskawkowym, który podbił nasze serducha :) Przyszedł czas na biszkopt z musem brzoskwiniowym. Ostatnio strasznie mi smakują takie ciasta z musami :)



Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 40x24: 
  •  5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.


Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).


Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus brzoskwiniowy:
  • puszka brzoskwiń,
  • galaretka o smaku brzoskwiniowym
 Ponadto: 
  • 500 ml. śmietany kremówki 36% + 2 śmietan fix 
  • ewentualnie cukier do smaku,
  •  starta czekolada do posypania.

Wykonanie:
  
Brzoskwinie kroimy w kostkę i miksujemy je na jednolity mus. Musu powinno nam powstać  2 szklanki (jeśli wyjdzie go mniej to brakującą część uzupełniamy syropem spod brzoskwiń). Mus zagotowujemy następnie zdejmujemy z ognia i wsypujmy galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wychłodzenia. Tężejący mus wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężał. Kiedy to nastąpi ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietanami fix i wykładamy na biszkopt. Posypujemy startą czekoladą i wykładamy znowu do lodówki na 1 h.  Gotowe :))

 Smacznego :))