Menu

sobota, 27 września 2014

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z fasolką


Przepis znaleziony Tu.

Składniki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego drobno pokrojona
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka ciemnej fasolki
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • Sól, pieprz
  • ryż ( u mnie 2 torebki)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
 Wykonanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić marchewkę, seler, cebule i czosnek. Chwile smażyć a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 5 minut.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw. Dodać również przyprawy i dobrze wymieszać.
Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę.
Zagotować.
Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem.



Smacznego!