Menu

wtorek, 18 sierpnia 2015

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 Pyszne danie z wykorzystaniem cukinii. Przepis znaleziony Tu
Składniki:
  • 2 małe młode cukinie (ja robiłam z podwójnej porcji)
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka mielona
  • 1 surowe jajko
  • kilka plasterków żółtego sera olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie dobrze myjemy, odkrawamy końcówki, przekrawamy na pół. Wydrążamy łyżeczką środki, które potem delikatnie siekamy. 
  2. Na gorącym oleju podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż mięso dobrze się usmaży. Następnie wsypujemy siekany miąższ z cukinii. Dodajemy pozostałe składniki (poza jajkiem) i chwilę podsmażamy. Lekko studzimy masę mięsną, a potem wbijamy surowe jajo i dokładnie mieszamy. 
  3. Farszem napełniamy wcześniej wydrążone łódeczki z cukinii. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. 
  4. Zapiekamy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180° C.  10 minut przed zakończeniem pieczenia układamy na łódeczkach plasterki żółtego sera, aby się roztopił. 


SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz