Menu

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Domowy kisiel z malin

Moja mała córeczka uwielbia galaretkę. Postanowiłam więc, że spróbuje jej dać kisiel, a nóż jej zasmakuje. Ugotowałam więc kisiel ale nie z torebki tylko taki domowej roboty :). Przepis znaleziony TU




 Składniki:
  • 25 dag świeżych lub mrożonych owoców ( u mnie były to mrożone maliny)
  • 2 szklanki wody
  •  cukier do smaku (1-2 łyżki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania: W połowie szklanki zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną. Resztę wody zagotuj z owocami i cukrem. Po 1-2 minutach gotowania zmniejsz ogień do minimum i powoli, ciągle mieszając, wlewaj rozprowadzoną mąkę. Gotuj kolejne 1-2 minuty, stale mieszając. Gotowy kisiel wlej do porcjowych miseczek i podawaj z kwaśną lub - jeśli wolisz - bitą śmietaną.