Menu

środa, 12 marca 2014

ciasto Kubuś

Chodziło za mną jakieś ciasto i tak przeglądając internet natrafiłam właśnie na ciasto Kubuś o tu. Biszkopt,masa budyniowa przygotowana na ulubionym soczku moich dzieci :) do tego bita śmietana, herbatniki, a wszystko polane polewą czekoladową mmm pychota :). W podanym przepisie zmieniłam biszkopt na niezawodny  rzucany :)


Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24: 
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   
 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.


Masa budyniowa:
  • 900ml soku Kubuś (= jedna duża, szklana butelka o dowolnym smaku, u mnie: marchewka, jabłko, banan)
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
Przygotowanie masy budyniowej: większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami. Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  • Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową.
 
Bita śmietana:
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36% (dałam 300 ml)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ewentualnie 2 śmietan-fix 
Dodatkowo:
  • ok. 140g herbatników (20 sztuk)
 Bitą śmietanę ubić. (Można dodać śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy. 

Ubitą śmietanę wyłożyć na masę budyniową.

 Kolejno ułożyć herbatniki.


Polewa czekoladowa:
  • 125g margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka żelatyny
  1. Przygotować polewę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Margarynę, cukier i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia składników. Gdy polewa lekko przestygnie (ale będzie jeszcze ciepła), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać śmietanę. Polewę wylać na górę ciasta.
Ciasto wstawić do lodówki.