Menu

czwartek, 27 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo - musztardowym

Podczas wizyty znajomych próbowaliśmy potraw z kuchni Lidla w jeden dzień robiliśmy pierś z kurczaka w sosie borowikowym według Pascala, a w drugi dzień właśnie polędwiczki w miodowym sosie  według Okrasy. W tym pojedynku  wygrał Pascal:). Nie znaczy to, że polędwiczki były niedobre były bardzo dobre, ale dla nas zbyt pracochłonne.

 

Polędwiczki

  • 2 polędwiczki wieprzowe, umyte, osuszone i oczyszczone
  • 70 g pistacji, posiekanych
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą i obtaczamy w pokruszonych, a następnie posiekanych pistacjach. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym i wkładamy do piekarnika na 5-6 minut.
Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.

Sos miodowo-musztardowy

  • 1 cebula, posiekana
  • skórka z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 40 g orzechów pistacjowych
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 70 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze części
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 mała łyżeczka miodu kremowego
  • 2 małe łyżeczki musztardy Dijon
Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Przesypujemy do miseczki. Do lekko nagrzanego garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażamy połowę przygotowanej ilości cebuli. Doprawiamy skórką startą z 1/2 cytryny. Cebulę przesmażamy do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i uprażone pistacje. Mieszamy, chwilę dusimy. Całość zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie dodajemy 1 małą łyżeczkę miodu i 2 małe łyżeczki musztardy Dijon oraz sok z 1/2 cytryny. Mieszamy, chwilę podgotowujemy.

Miodowa kiszona kapusta

  • 300 g kiszonej kapusty, odciśniętej i lekko przesiekanej
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 1 seler korzeniowy, obrany i pokrojony w drobną kostkę
  • 2-3 małe łyżeczki miodu kremowego
  • skórka i sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 1 pęczek natki pietruszki, umyty i drobno posiekany
  • sól
  • pieprz
 Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pozostałą część cebuli, szklimy. Dorzucamy pokrojony seler. Dolewamy niewielką ilość wody, całość doprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje, dodajemy trochę oliwy z oliwek, a następnie kiszoną kapustę. Całość podduszamy. Dodajemy 2-3 małe łyżeczki miodu kremowego, skórkę i sok z 1/2 cytryny. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.