Menu

środa, 22 kwietnia 2015

Bażant w limonkach

Robiłam już dzika, przyszła kolej na bażanta. W kuchni lidla znalazłam przepis na bażanta w limonkach. Stwierdziłam, że może być ciekawie  i zrobiłam. Zawsze to jakaś odmiana :).




Składniki:

  • 1 bażant w całości
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 limonki
  • 4 cebule
  • 50 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 18%
  • 60 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki. 1 cebulę obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do oliwy razem z tymiankiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową marynatą nacieramy oczyszczonego bażanta, obkładając go pokrojonymi piórkami cebuli. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia zamarynowanego bażanta przyprawiamy solą i pieprzem, obkładamy plasterkami szynki i obwiązujemy kuchennym sznurkiem( użyłam wykałaczek). Wkładamy do głębokiego garnka. Dodajemy 40 g masła i smażymy na małym ogniu z dwóch stron, aż się przyrumieni. Dodajemy wino i czekamy, aż alkohol wyparuje. Następnie dodajemy pozostałe cebule pokrojone w ćwiartki oraz podlewamy bażanta 200 ml wody. Przykrywamy garnek pokrywką i trzymamy na ogniu około 40 minut.
Pozostałe masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier oraz przekrojone na pół limonki (miąższem do dołu). Gdy limonki się skarmelizują, przekładamy je do garnka z bażantem i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy bażanta z garnka i przekładamy na półmisek. Do sosu dodajemy śmietanę i gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Bażanta podajemy z otrzymanym sosem.