Menu

wtorek, 7 kwietnia 2015

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem przepis 2

Na blogu już była zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym, i  tak nam takie połączenia zasmakowały, że znowu zrobiłam taką zapiekankę na obiad tylko tym razem wersja jest troszkę bogatsza w składniki. Przepis znaleziony tu.





SKŁADNIKI na 4 -5 osób:

  • 300g makaronu świderki lub rurki
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz,
  • papryka ostra mielona (1łyżeczka)
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
  • 2 cebule
  • 300g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 200g żółtego sera
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.
Dodać mięso mielone, przyprawić i na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć

i odstawić.Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.

W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
  • ugotowany makaron
  • mięso mielone z cebulą
  • pieczarki
  • papryka

SOS:
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka ziół prowansalskich.

SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
 

Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.