Menu

niedziela, 18 sierpnia 2013

ciasto Cappucino

Kolejne ciasto z serii ciast Ewy Wachowicz, które mogę śmiało polecić do wypróbowania. Jest pyszne !! rodzinka po spróbowaniu domagała się od razu przepisu :)). Przepis znaleziony TU. Jedynie co zmieniłam w tym przepisie to upiekłam swój już sprawdzony biszkopt rzucany. 



Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24: 
  •  6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

 
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.


Krem:
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 450 gram serka homogenizowanego
  • kostka masła
  • 3 i pół łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
  • szklanka mocnej kawy
  • duże opakowanie biszkoptów
  • 1 kieliszek wódki
  • kakao gorzkie

Wykonanie kremu: 
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, w niewielkiej ilości wody – takiej aby dobrze nam się rozpuściła (3-4 łyżki), dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
W tym czasie w garnku gotujemy wodę, gdy woda zawrze do garnka wstawiamy  miskę a do miski wrzucamy  cukier puder, jajko i 4 żółtka. Masę mieszamy kilka minut mikserem aż stanie się gładka i jednolita a przy okazji puszysta.
Masło ucieramy mikserem. do masła powoli wlewamy masę jajeczną, mieszamy po czym dodajemy mleko w proszku, serek a na końcu przestudzoną żelatynę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę.

W między czasie zaparzamy dość mocną kawę, gdy przestygnie dodajemy do niej kieliszek wódki.

Połowę kremu układamy na upieczonym i przestudzonym biszkopcie. Krem posypujemy kakao( najlepiej oprószyć za pomocą sitka). Biszkopty moczymy w kawie, układamy na kremie. Na biszkopty wędruje pozostały krem, który oprószamy kakao. Ciasto przed pokrojeniem i podaniem najlepiej schłodzić kilka godzin w lodówce.