Menu

środa, 7 sierpnia 2013

Kulki rafaello

 Pyszne kuleczki, których przygotowanie nie wymaga pieczenia co w takie upały jak nas teraz nawiedziły jest zaletą :))) Przepis znaleziony o TU. Moje kuleczki są ciut większe, niż prawdziwe kuleczki rafaello. Z podanego przepisu wychodzi ponad 40 sztuk kuleczek.


Składniki:
  • 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia przygotowanych kulek;
  • 100 g wiórków kokosowych do środka;
  • 200 g masła;
  • 200 g cukru kryształu;
  • 125 ml wody;
  • 250 g mleka w proszku;
  • 2 płaty wafla;
  • migdały;
Wykonanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier i ostudzić*. Po ostudzeniu wlać do miski, dodać 100 g wiórków kokosowych, miękkie masło, mleko w proszku i bardzo drobno pokruszony wafel. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Masę odstawić do lodówki na około 30 minut, by lekko stężała.
W tym czasie sparzyć migdały wrzątkiem i obrać ze skórek.
Z masy formować kulki wielkości rafaello wkładając do środka każdej z nich migdała. Przygotowane kulki obtaczać w kokosie.

* Proponuję najpierw zagotować wodę i potem rozpuszczać w niej stopniowo cukier cały czas mieszając.