Menu

czwartek, 15 maja 2014

Ryba-filet w cieście piwnym

Wiem, że powinniśmy jeść częściej ryby, ale jakoś  nie przepadamy. Postanowiłam jednak to zmienić i zaczęłam od wypróbowania przepisu znalezionego o tu to jest właśnie fileta u mnie z dorsza w cieście piwnym i był to strzał w dziesiątkę. Bardzo nam zasmakowała tak przygotowana rybka. Jedyny minus to,że podczas smażenia strasznie pryska, więc uwaga, żeby się nie okazało, że  cała kuchnia do sprzątania:)). Ja podałam rybkę z ziemniaczkami i kiszoną kapustą :).


składniki:
  • około 0,5 kg filetów świeżych lub rozmrożonych,
  • cytryna,
  • sól
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

ciasto:
  • 0,75 szklanki jasnego, koniecznie przed chwilą otwartego piwa,
  • 0,5 szklanki zimnej wody,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około szklanki mąki pszennej,
  • spora szczypta soli,
  • jajko
ponadto:
olej do smażenia - około 2 szklanek

By potrawa była tak smaczna jak to tylko możliwe, należy zachować kilka prostych zasad: piwo musi być świeże ! - czyli pochodzić z dopiero co otwartej puszki lub butelki, filety przed zanurzeniem w cieście muszą być doskonale odsączone i wytarte z wszelkiego płynu.

Filety kroimy na kawałki o wielkości mniej więcej 5 cm na 3 cm na 2 cm, spryskujemy sokiem z cytryny i odstawiamy na 20 minut.

Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy piwo, dodajemy wodę, jajko, sól i bardzo dokładnie wszystko mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo, cały czas mieszając energicznie, dodajemy do piwa z wodą - ciasto po wymieszaniu nie powinno mieć żadnych grudek i być gęstości dobrej śmietany.

Filety osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem.

W rondlu rozgrzewamy silnie olej.

Filety maczamy w cieście i smażymy na oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się lekko rumiane.

Usmażone ryby kładziemy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Smacznego:)