Postanowiłam w końcu zmierzyć się po raz drugi z tymi blatami bezowymi. Za pierwszym razem blaty się spaliły dlatego teraz piekłam tylko 1 h. Jednak mój piekarnik nie radzi sobie z pieczeniem 3 bez jednocześnie i ostatnia beza, ta która była najniżej z lekka się przypaliła. Mimo to torcik zniknął w oka mgnieniu :). Krem kokosowy jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz tylko jako krem do tortów. Przepis znaleziony tu.
Składniki na 3 blaty bezowe:
- 6 dużych białek
 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1,5 szklanki zmielonych migdałów
 - pół szklanki płatków migdałów
 
Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub 
matą teflonową. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 22 - 24 cm.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając 
cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas 
ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie 
wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów 
bezowych o średnicy około 22 -24 cm, zostawiając między nimi przerwę. 
Posypać płatkami migdałów.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i
 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż 
wyrośnięte.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Krem kokosowy:
- 2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
 - 450 g serka mascarpone
 - 2/3 szklanki cukru pudru
 - 1 szklanka wiórków kokosowych
 - 3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
 
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić, do 
zgęstnienia masy. Dodać przesiany cukier puder, wiórki, likier, 
wymieszać do połączenia.
Ponadto:
- płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji
 
Wykonanie
Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym 
kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. 
Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 
godziny.
Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :-).

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz