Menu

piątek, 14 lutego 2014

Bezowy Tort Rafaello

Postanowiłam w końcu zmierzyć się po raz drugi z tymi blatami bezowymi. Za pierwszym razem blaty się spaliły dlatego teraz piekłam tylko 1 h. Jednak mój piekarnik nie radzi sobie z pieczeniem 3 bez jednocześnie i ostatnia beza, ta która była najniżej z lekka się przypaliła. Mimo to torcik zniknął w oka mgnieniu :). Krem kokosowy jest tak pyszny, że na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz tylko jako krem do tortów. Przepis znaleziony tu.



Składniki na 3 blaty bezowe:
  • 6 dużych białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki płatków migdałów
Trzy (lub dwie duże) płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze narysować 3 okręgi o średnicy 22 - 24 cm.
W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki ze zmielonymi migdałami.
Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 3 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 22 -24 cm, zostawiając między nimi przerwę. Posypać płatkami migdałów.
Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 - 20 minut w temperaturze 150ºC. Blaty będą bardziej płaskie niż wyrośnięte.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Krem kokosowy:
  • 2/3 szklanki (ok. 160 ml) śmietany kremówki
  • 450 g serka mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego np. Malibu
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę i mascarpone umieścić w misie miksera. Ubić, do zgęstnienia masy. Dodać przesiany cukier puder, wiórki, likier, wymieszać do połączenia.
Ponadto:
  • płatki kokosowe i podprażone płatki migdałowe, do dekoracji
Wykonanie
Migdałowe blaty bezowe układać na paterze i przekładać kokosowym kremem. Odrobinę kremu pozostawić na górę i posmarować nim wierzch. Obsypać płatkami migdałów i płatkami kokosowymi. Schłodzić przez 2 godziny.
Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :-).