Menu

poniedziałek, 24 lutego 2014

Pizza po francusku

Ostatnio trafiłam w TV na program kulinarny "Doradca smaku" gdzie robiono właśnie pizze po francusku, zaciekawiło mnie to i postanowiłam sama taką przygotować na drugi dzień pobytu znajomych. Smaki hmm dla mnie zupełnie nowe :) chyba jednak wolę krewetki ;)). Znajomi, którzy lubują się w takich smakach powiedzieli, że dobre ale może lepsze by było z makaronem, a nie z ciastem francuskim. Jeśli lubicie takie połączenia możecie obejrzeć sobie filmik jak zrobić pizzę krok po kroku na stronie doradcy smaku o o tu.





Składniki:
  • 550g ciasta francuskiego
  • 3 puszki pomidorów pelati
  • 100 g anchois
  • 100 g Kaparów
  • 50g Oliwek czarnych i Oliwek zielonych
  • 1 czosnek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 10 g cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • Majeranek otarty
  • Pieprz ziołowy mielony
  • Sól morska
  • Pieprz czarny mielony 

Przygotowanie:
  1. Siekamy drobniutko czosnek i cebulę. W garnku delikatnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na podgrzaną oliwę czosnek wraz z cebulką.
  2. Pomidory przecedzamy przez sitko i kroimy na nim na mniejsze kawałki.Tak przygotowane pomidory dodajemy do garnka z czosnkiem i cebulą.
  3. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem czarnym, majerankiem i odrobinką cukru. Powoli gotujemy pomidory i odparowujemy je w sumie około 15-18 minut.
  4. Przekładamy całość z garnka do miski, dodajemy kapary (ilość według uznania).  
  5. Anchois kroimy i dodajemy do miski. Podobnie oliwki czarne i zielone kroimy i dołączamy do pozostałych składników w misce.
  6. Wszystko mieszamy. Doprawiamy farsz pieprzem ziołowym.
  7. W foremce do tarty, którą uprzednio smarujemy masłem i obsypujemy mąką wykładamy jeden zwój ciasta francuskiego. Nakłuwamy je widelcem i wykładamy do formy farsz.
  8. Następnie całość przykrywamy drugim zwojem ciasta francuskiego. Brzegi mocno dociskamy.
  9. Powierzchnię delikatnie nacinamy nożem robiąc kratkę (uważamy, by nie przeciąć ciasta).
  10.  Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy nim wierzch ciasta.
  11. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni na 15-17 minut.

    Po wyjęciu z piekarnika pizza jest gotowa. Smacznego!