Menu

środa, 12 lutego 2014

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki pojawiły się już na moim blogu dwa razy, raz w wydaniu z serkiem maskarpone, a raz zapiekane między innymi z cytryną  i  cebulą. Dzisiaj przedstawiam kolejny sposób na zapiekanie ziemniaki. Ostatnio zdecydowanie wolę takie niż gotowane. Przepis na nie pochodzi z tego bloga.



Składniki:
  • 4-5 dużych ziemniaków ( lub większa ilość małych)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • sproszkowana słodka papryka
  • sproszkowana ostra papryka
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, większe pokroić na kawałki. Warzywa włożyć do garnka z osoloną, zimną wodą, gotować do momentu aż woda zawrze, następnie odcedzić. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, doprawić  solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i paprykami. Dokładnie obtoczyć ziemniaki w przyprawach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35-40 minut.