Menu

sobota, 20 lipca 2013

Biszkopt z borówkami

Znowu biszkopt i znowu z owocami :) tym razem z wypróbowaną już wcześniej pyszną pianką
(zmniejszyłam tylko ilość śmietany kremówki), którą posypałam borówkami i zalałam galaretką, i oto co wyszło :)  



Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24: 
  •  5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.


Pianka:
  • 250 ml słodkiej śmietany kremówki 30 - 36%
  • 1 galaretka (dowolny smak  u mnie niebieska) rozpuszona w 250 ml wody
  • 1 śmietan-fix
Ponadto:
  • borówki lub innej owoce
  • 2 galaretki (dowolny smak u mnie niebieskie)

Galaretkę zalać wrzątkiem (250ml) i rozpuścić. Gdy galaretka będzie tężeć, ubić 250 ml śmietany kremówki. W połowie ubijania dosypać śmietan-fix i miksować dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać piankę na biszkopt obsypać owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. 
W międzyczasie rozpuścić dwie pozostałe galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tężejące galaretki wylać na piankę. Odstawić do lodówki co całkowitego stężenia. 
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Jaki obłędny kolor galaretki :D Takie ... smerfne ciasto, tak mi się skojarzyło :D

    OdpowiedzUsuń