Obowiązkowo na weekend u mnie w domku musi być ciasto. Ostatnio przewija nam się przez dom sporo ludzi i wypada ich czymś poczęstować. Pogoda nie zachęcała mnie do pieczenie jakiegoś wymyślnego ciasta. Upiekłam więc biszkopt, ubiłam śmietanę kremówkę z galaretką  i posypałam startą czekoladą. Wyszło bardzo fajne ciasto :) Polecam.
Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24: 
- 5 jajek,
 - 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
 - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
 - niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)
 
Wykonanie:
Białka
  oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
  ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. 
Blaszkę 
 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
  170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). 
Gorące
  ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w  
formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.  
Całkowicie wystudzić.
Pianka:
- 0,5 l słodkiej śmietany kremówki 30 - 36%
 - 1 galaretka (dowolny smak u mnie cytryna)
 - 250 ml wody
 - 1 śmietan-fix
 
Galaretkę zalać wrzątkiem (250ml) i rozpuścić. Gdy galaretka 
będzie tężeć, ubić  0,5l śmietany kremówki. W połowie 
ubijania dosypać śmietan-fix i miksować dalej do uzyskania sztywnej 
piany. Następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować do 
uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać piankę na biszkopt i 
wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Udekorować według uznania. Ja posypałam startą czekoladą.
Smacznego !!
Pyszne, letnie ciasto... Bardzo lubię takie pianki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń