Menu

sobota, 13 lipca 2013

Biszkopt z lekką pianką

Obowiązkowo na weekend u mnie w domku musi być ciasto. Ostatnio przewija nam się przez dom sporo ludzi i wypada ich czymś poczęstować. Pogoda nie zachęcała mnie do pieczenie jakiegoś wymyślnego ciasta. Upiekłam więc biszkopt, ubiłam śmietanę kremówkę z galaretką  i posypałam startą czekoladą. Wyszło bardzo fajne ciasto :) Polecam.




Składniki na biszkopt do blaszki o wymiarach 36x24: 
  •  5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej ( ok. 115 gram),
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( ok. 45 gram),
  • niepełna szklanka cukru ( ok. 180 gram)   

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.


Pianka:
  • 0,5 l słodkiej śmietany kremówki 30 - 36%
  • 1 galaretka (dowolny smak  u mnie cytryna)
  • 250 ml wody
  • 1 śmietan-fix
Galaretkę zalać wrzątkiem (250ml) i rozpuścić. Gdy galaretka będzie tężeć, ubić  0,5l śmietany kremówki. W połowie ubijania dosypać śmietan-fix i miksować dalej do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać piankę na biszkopt i wstawić do lodówki na kilka godzin, by stężała. Udekorować według uznania. Ja posypałam startą czekoladą.

Smacznego !!