Menu

poniedziałek, 14 października 2013

3 Bit versja II

Mój mąż przyniósł mi ten przepis z pracy od koleżanki. Jest to zdaniem mojej rodzinki lepsza wersja tego ciasta. Jeżeli lubisz ciasto 3 Bit koniecznie musisz wypróbować tą wersje :) Polecam.





Składniki:
  • 1 duża paczka herbatników „Pepitki”;
  • 2 duże paczki krakersów;
  • 1 puszka masy krówkowej ( podgrzać w ciepłej wodzie);
  • dżem z czarnej porzeczki,
  •  czekolada do potarcia wierzchu lub płatki migdałów
 Krem budyniowy:

  •   ½ l. mleka,
  • 2 ł. mąki ziemniaczanej,
  • 2 ł. mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 7 łyżek cukru,
  • cukier wanilinowy; 
  • 1 kostka masła  

Przygotowanie masy budyniowej: 1 ½ szklanki mleka i cukry zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Bita śmietana: 

  •  500 ml śmietany kremówki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku (ew. 2 fixy)*

Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru oraz przestudzoną a wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Zamiast żelatyny można użyć fixy jeśli wolicie.


Układamy na blaszce wyłożonej folią kolejno warstwy:
  1. herbatniki;
  2. masa budyniowa;
  3. krakersy;
  4. masa krówkowa;
  5. dżem porzeczkowy;
  6. krakersy;
  7. bita śmietana;
  8. posypać tartą gorzką czekoladą lub prażonymi płatkami migdałów. 
Smacznego :)