Znowu Tort ;) tym razem na 80 urodziny mojego wujka. Chciałam upiec coś innego jednak kuzynka zarządziła :), że chce taki tylko bez lukru plastycznego, a polany czekoladą. Pomyślałam hmm fajnie by było jednak coś w nim zmienić  i coś mi zaświtało  i zaczęłam kombinować :). Upiekłam więc dwa ciemne biszkopty. Jeden większy, drugi mniejszy. Większy przełożyłam masą, którą chciała kuzynka, a  mniejszy inną masą :) i nałożyłam jeden na drugi :) co oczywiście nie było dobrym pomysłem hehe ale grunt, że wujek się ucieszył i że smakowało :))
Biszkopt na tortownicę 27 cm przepis pochodzi stąd :
- 8 jaj
 - 15 dag mąki
 - 15 dag cukru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 1 budyń czekoladowy
 - 1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiata łyzeczka)
 - szczypta soli
 - 2 łyżki kakao
 
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę.Nadal ubijać dodając cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Makę, proszek i budyń przesiać .Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 27-28 cm. wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy biszkopt ostygnie, przeciąć na 3 placki.
Ten biszkopt przełożyłam zgodnie  z życzeniem masą tak jak  ten tort,  i zrobiłam na niego polewę z tego przepisu. 
Polewa kakaowa z żelatyną:
- 4 łyżki cukru
 - 2 łyżki śmietany
 - 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
 - 6 dkg masła
 - 1 łyżeczka żelatyny
 
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.
Polać ciasto.
Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki i nie kruszy się przy krojeniu ciasta.
  W następnym poście opisze mały tort :)  


...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńa jak smakował :))
OdpowiedzUsuń