Menu

piątek, 1 lutego 2013

filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Kiedy mam już dość tradycyjnych kotletów, robię filety z kurczaka zapiekane z  pieczarkami i serem. Pierwszy raz jadłam tak przygotowane mięsko u mojej teściowej i... bardzo mi  zasmakowało :) 



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • pieczarki ( u mnie 4 pieczarki na jednego kotleta),
  • 1 cebula,
  • ser żółty ( u mnie po 2 plasterki na kotleta),
  • sól, pieprz,
  • łyżka majonezu,
  • łyżka śmietany,

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić i rozbić tak jak na kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim piersi z kurczaka. Piersi przyprawić solą i pieprzem.Następnie kroimy cebulę oraz pieczarki, które podsmażamy na patelni. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakładamy na filety. Na to nakładamy plastry sera żółtego. Majonez mieszamy ze śmietaną i nakładamy na każdy z kotletów. Tak przygotowane kotlety wkładamy do piekarnika na 20-25 min i pieczemy w 180 stopniach.


Smacznego :)