Chciałam upiec jakieś słodkie bułeczki zawsze to swoje lepsze niż te sklepowe. Wpadłam na przepis na jagodzianki o tu. Te bułeczki zrobiłam używając suchych drożdży mimo, że zdecydowanie uważam że drożdżowe tylko ze świeżych drożdży. Użyłam również do nadzienia mrożonych borówek, których mam pół zamrażarki :). Bułeczki są pyszne, warte zrobienia. Polecam wiec :)).
Ciasto:
  
  
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
 - 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g)
 - szczypta soli
 - 1 szklanka mleka (250 ml)
 - 1 jajko
 - 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
 - pół szklanki cukru
 - 8 g cukru waniliowego
 
- 300 g jagód
 - 3 łyżki cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Mąke łączymy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Dodajemy olej i resztę składników. Zagniatamy miękkie, plastyczne ciasto. Zostawiamy je do wyrośnięcia na godzinę ( u mnie zostawiłam na dwie godziny).
Następnie ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na 16 części (ok. 60g każda).  Lekko  formujemy w kule i znowu zostawiamy na 15 minut.Z każdej kuli robimy placek  (można wałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieszczamy  kopiastą łyżkę jagodowego ( u mnie borówkowego) farszu. Zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie  dociskamy. Każdą umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie  lecz zdecydowanie rolujemy nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe  umieszczamy na naoliwionej blasze i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.  
Wyrośnięte jagodzianki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do  pieca nagrzanego do 220C. Pieczemy 15 minut. Po wyjęciu z pieca, jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy lukrową polewą
Składniki na lukier:
Smacznego :)
.
- 1 szklanka cukru pudru
 - kilka łyżek gorącej wody
 
Smacznego :)
.

Z chęcią zjadłabym taką jedna jagodziankę, taka domowa to dopiero musi byc dobra :)
OdpowiedzUsuńi.. tak apetycznie oblane lukrem *.*
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w Jagodowo Nam 5! :)