Musiałam upiec ciasta dla kolegów na imieniny. Długo się zastanawiałam co wybrać, żeby ich zadowolić :). Zdecydowałam się w końcu  na ciasto snikers oraz Panią Walewską - przepis na nią pochodzi   z tej strony. 
 Składniki na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - pół szklanki cukru pudru,
 - 200 g masła lub margaryny,
 - 6 żółtek
 
Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę:
- 6 białek,
 - 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru,
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Białka
 ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo i 
małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie 
wymieszać.
Ponadto:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
 - 120 g płatków migdałowych
 
Formę
 o wymiarach 23 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część 
ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę
 dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na 
masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Migdały lubią podczas pieczenia się przypalać, dlatego proponuje przykryć  je folią aluminiową.Piec w temperaturze 
175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
 Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden 
po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej 
drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki 
ostudzić. 
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
 - 3 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 żółtka
 - 3 łyżki cukru
 - 16 g cukru migdałowego
 - 200 g masła
 - kilka kropel amaretto
 
Jedną
 szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką 
(jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, 
przykrywając folią spożywczą. 
Miękkie
 masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony 
budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać amaretto i 
zmiksować.
Smacznego :)


nie robiłam jeszcze Pani Walewskiej, ale często spotykam ją na blogach i zawsze mnie tak kusi! że w końcu będę musiała ją zrobić·
OdpowiedzUsuńspróbuj bo warto :))
UsuńBardzo apetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciasto :)
UsuńTo ciasto jest pyszne, Twoje wygląda tak smakowicie!: )
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam wg,tego przepisu i wyszło znakomite, dodałam tylko mniej cukru.
OdpowiedzUsuń